Arequipa

AREQUIPA (De witte stad)

Arequipa is de een na grootste stad in Peru en met een bevolking van iets meer dan 1 miljoen mensen de belangrijkste stad in het zuiden. De meeste gebouwen zijn gemaakt uit een vulkanische witachtig gesteente genoemd sillar en daarom staat Arequipa bekend als de witte stad. De meeste dagen van het jaar is het zonnig en daardoor heb je meestal een goed uitzicht op de vulkanen die rondom de stad liggen.

Binnen de stad is het Santa Catalina klooster de grootste attractie om te bezoeken. Voor vele eeuwen was het een compleet raadsel wat zich achter de hoge muren afspeelde en het is pas sinds 1970 dat dit klooster opengesteld werd voor het grote publiek.
Arequipa is het startpunt voor een twee of drie daagse toer naar de Colca Canyon. De vijf uur durende reis om daar te komen is een lust voor het oog. Je rijdt door afgelegen dorpen waar de bewoners nog steeds in hun oorspronkelijke kleding gekleed gaan en er zijn pracht uitzichten op de vulkanen. In de Colca Canyon heb je een hele goede kans om condors waar te nemen.

 

STADSTOUR AREQUIPA

Deze drie uur durende tour begint om 9 uur ‘s morgens of om half drie in de middag. Je bezoekt de Yanahuara wijk met het hoofd plein en de kerk met uitzichtpunt. In het centrum van Arequipa bezoek je eveneens het hoofd-plein, de San Francisco kerk, het Santa Catalina klooster en de Compania de Jesus kerk.

 

EXCURSIE NAAR DE COLCA CANYON

Tijd: 2 dagen / 1 nacht

De Colca Canyon is te ver van Arequipa verwijderd om dit als een excursie van een dag te doen, daarom hebben we een aanbod van verschillende hotels om een nacht door te brengen in deze prachtige omgeving.

Op de eerste dag vertrek je van je hotel in Arequipa om ongeveer half negen om aan te vangen met onze reis naar Chivay. De reis duurt ongeveer vijf uur maar onderweg wordt er volop gestopt om foto’s te nemen van de vulkanen en de lokale flora en fauna. Er is grote kans dat je lama’s, alpaca’s, vicuñas en viscachas zal zien. Maar er zijn ook volop vogels en misschien zie je ook nog de Flamengo. De reis gaat over de Peruviaanse hoogvlakte en op een gegeven moment ben je 4800 meter boven zee niveau.

Je komt aan in Chivay ongeveer om half twee en daar word je vervoerd naar het hotel van jou keuze. De rest van de middag is er tijd om wat rond te wandelen of om te baden in een van de hotsprings. In de avond is het mogelijk om een folkshow bij te wonen (niet bij de prijs inbegrepen).

Op de tweede dag een vroeg ontbijt en dan vertrek je van je hotel om ongeveer half zeven in de ochtend om naar Cruz del Condor te gaan. Deze reis duurt ongeveer ander half uur. Dit is een uitzichtpunt en hier heb je een goede kans om Condors te zien, want over het algemeen vliegen ze hier relatief laag. We brengen hier ongeveer een uurtje door voordat we terug gaan naar Chivay. Op de terug reis van Cruz del Condor naar Chivay stop je verschillende keren voor foto’s in sommige van de dorpjes die je passeert zoals Pincholle, Maca en Yanque. Na de lunch (niet inbegrepen) reis je terug naar je hotel in Arequipa waar je ongeveer om zes uur aankomt.

 

Puno en Titikaka

Puno en het Titikaka meer

Puno is een klein stadje met iets meer dan 100.000 inwoners aan de oevers van het Titikaka meer. Het is een goede plek om de reis te onderbreken van Arequipa naar La Paz of de reis van Arequipa naar Cuzco of van la Paz naar Cuzco. De belangrijkste atractie in Puno is het Titikaka meer. Hier bevinden zich de Uros riet eilanden, Taquile en Amantani.

Ongeveer 30 km van Puno is de pre-inca begraafplaats Sillustani met imposante graftorens bekend onder de naam Chullpas. De beste tijd om hier naar toe te gaan is in de namiddag want dan is het licht beter om foto’s te nemen, maar als tijd een probleem is dan kun je ook naar toe gaan op weg naar of van het vliegveld van Juliaca. Puno zelf heeft geen vliegveld. Het dichtstbijzijnd vliegveld is in Juliaca en dat is ongeveer een uur reizen verwijderd van Puno.

Wij bevelen aan in Puno;

EXCURSIE NAAR DE UROS RIET EILANDEN

Deze excursie duurt ongeveer 3 uur.  De Uros eilanden zijn drijvende eilanden gemaakt van riet in de Puno baai. Op de eilanden wonen hoogland indianen die hun producten proberen te verkopen aan de bezoekers. De kinderen gaan naar een schooltje op een der eilanden en er is ook een eerste hulp post.

Je wordt afgehaald van je hotel om negen uur in de ochtend en vervoerd naar de haven van Puno. Hier nemen we een motorboot die er iets meer dan een half uur over doet om de eilanden te bereiken. Op het moment zijn er ongeveer veertig eilanden en wij bezoeken er een stuk of drie. Er is ook de mogelijkheid om een tochtje te maken op een originele riet boot.

 

EXCURSIE NAAR SILLUSTANI

Deze excursie duurt ongeveer 3.30 uur. Om ongeveer half drie in de middag word je opgehaald van je hotel en de reis naar de pre-inca begraafplaats van Sillustani duurt ongeveer 45 minuten. We verblijven hier voor ongeveer twee uur en dan keren we weer terug naar Puno.

 

TITIKAKA MEER, UROS EN TAQUILE

Dit is een volledige dag excursie. Taquile is een eiland in het Titikaka meer, ongeveer 45 kilometer verwijderd van Puno. De eiland bewoners spreken Quechua en leven in een commune. Zij leven voornamelijk van de landbouw en visvangst en houden oude Inca tradities in stand. Op het eiland zijn veel ruïnes en Inca terrassen. Het eiland is bekend vanwege de goede kwaliteit van producten gemaakt uit wol.

Tijdens de reis naar Taquile maken we een korte stop op de Uros riet eilanden

 

TITIKAKA MEER, TAQUILE EN AMANTANI

 

Dit is een excursie van 2 dagen. De nacht breng je door in een huis van een eiland bewoner. Taquile en Amantani zijn eilanden in het Titikaka meer, ongeveer 45 kilometer verwijderd van Puno. De eiland bewoners spreken Quechua en leven in een comune. Zij leven voornamelijk van de landbouw en visvangst en houden oude Inca tradities in stand. Op de eilanden zijn veel ruïnes en Inca terrassen. Tequile is bekend vanwege de goede kwaliteit van producten gemaakt uit wol.

 

Tijdens de reis naar Amantani en Taquile maken we een korte stop op de Uros riet eilanden


EXCURSIE VAN PUNO NAAR COPACABANA EN HET EILAND VAN DE ZON

Dit is een 2 daagse excursie. Het is ongeveer 3 uur in de bus naar de grens met Bolivia . Aan de andere kant van de grens met Bolivia ligt het bedevaartsoord Copacabana. Dit vriendelijke kleine stadje is bekend vanwege het beeld van “ Onze lieve vrouw van Copacabana” een van de meest vereerde heilige in dit gedeelte van Zuid Amerika. Gedurende het gehele jaar zijn er mensen die hier offers komen brengen. Vanuit Copacabana is het slechts 30 minuten in een boot naar het Eiland van de Zon. Volgens de Inca legendes is dit de plek waar de gehele Inca geschiedenis begon.

DAG 1: Je vertrekt vanuit Puno om 08.00 uur en rijdt over een weg met geweldige uitzichten langs de oevers van het Titikaka meer naar het grens dorpje Yunguyo. Nadat we de grens formaliteiten vervuld hebben is het slechts 20 minuten verder reizen naar Copacabana waar we lunch hebben in hotel Rosario del Lago. Dit is hetzelfde hotel waar we de nacht zullen doorbrengen.

In de namiddag is er een excursie naar het Eiland van de Zon. Hier bezoeken we enkele ruïnes en het fontein van de eeuwige jeugd. Diner en overnachting in hotel Rosario del Lago.

DAG 2: Ontbijt in het hotel en de rest van de ochtend vrij om de kathedraal te bezoeken waar het beeld van “ Nuestra senora de Copacabana” zich bevindt en om de rest van Copacabana te verkennen. Na de lunch reis je terug naar Puno of reis je door naar La Paz.

 

Lima

Lima stad der Koningen

Lima, de hoofdstad van Peru, heeft goede verbindingen per vliegtuig naar de meeste Europese, Noord en Zuid-Amerikaanse steden. Vanuit Lima zijn er ook goede verbindingen naar de meeste steden in het binnenland, maar Lima heeft meer te bieden dan een vliegveld om over te stappen.

Gedurende de zeventiende eeuw was Lima een der rijkste steden ter wereld. Deze rijke geschiedenis is nog steeds duidelijk waarneembaar voor de huidige bezoeker. Lima is een levendige stad met meer dan 8 miljoen inwoners. Het is een prima combinatie van historische gebouwen, interessante musea, moderne winkelstraten en veelzijdige restaurants met internationale en Peruviaanse specialiteiten.

Wij bevelen aan in Lima:

STADSTOUR LIMA  KOLONIALE STAD EN MODERNE STAD

Deze tour duurt 4 uur en vertrekt dagelijks om 9.15 en 14.15, maar gaat niet op maandag.

Je wordt opgehaald van je hotel en vervoert naar de overblijfsels van een pre-inca site genaamd Pucllana dat dateert van de vierde eeuw en door de Incas “Heilige Stad” werd genoemd, We zien hier een piramide die typerend is voor pre-inca constructies langs de peruviaanse kust.

Hier vandaan gaan we naar het historische centrum van Lima. Dit omvat onder andere Plaza San Martin met een standbeeld van de Bevrijder met dezelfde naam, het Hoofd-plein met aanliggende gebouwen zoals de Kathedraal, het Paleis van de Bisschop, het Paleis van de President, het Stadhuis en het treinstation vanwaar de trein vertrekt die “de hoogste treinreis ter wereld” doet. Dit is ook het gedeelte van Lima waar je veel koloniale huizen met karakteristieke balkonnetjes aantreft.

In het oude stads-centrum bezoeken we twee gebouwen, het Museum Banco Central de Reserva (gesloten op zaterdagmiddag, zondagmiddag) met een pracht collectie textiel, aardewerk en objecten van zilver en goud. Dit is allemaal pre-Colombiaans dus van voordat de Spanjaarden arriveerden. Het tweede gebouw dat we bezoeken in het historische centrum is het San Francisco klooster. Behalve veel objecten uit het koloniale tijdperk is er een bibliotheek, een koor en zijn er ondergrondse gewelven met duizenden beenderen.

We verlaten nu het historische centrum en gaan richting San Isidro naar de Golfclub, het Olivos park en van hier naar Miraflores waar een gloednieuw winkel / vermaak centrum prachtige uitzichten over de Stille Oceaan biedt.

 

HET GOUD MUSEUM IN LIMA

Deze excursie duurt ongeveer drie en een half uur en vertrekt dagelijks om 14.15.

Tijdens onze toer naar het goud museum staar je naar een enorme hoeveelheid artikelen gemaakt van goud door pre-Colombiaanse culturen. Er zijn absoluut pronkstukken van zilver, goud en edelstenen vervaardigt door de “vroege Peruvianen”.

Op een andere vloer is een imponerende wapen collectie met wapens van al over de wereld. Behalve wapens zijn er ook allerlei uniformen en deze gehele collectie wordt beschouwd als een der meest complete in de gehele wereld.

Op de bovenste etage is een verzameling antieke tapijten , sommige vele honderden jaren oud.

 

HET ARCHEOLOGISCHE MUSEUM EN HET LARCO MUSEUM

Deze tour vertrekt dagelijks om 9.15 en 14.15, maar gaat niet op maandag.

In deze excursie zal je twee musea bezoeken, Larco Museum en het Archeologisch Museum met een van de grootste goud, aardewerk, textiel en kunst collecties in Zuid Amerika. Het betreft hier pre-Colombiaanse culturen van Peru en de rest of de nieuwe wereld.


NATIONAL MUSEUM OF ARCHAEOLOGY, ANTHROPOLOGY AND HISTORY.
 Dit museum is gevestigd in een oud koloniaal huis waar eens een van de onder koningen woonde. Later woonden hier enkele van de “bevrijders” van Peru. Dit is een van de beste musea in Peru en hier staan ook onder andere twee befaamde monumenten, bewerkte stenen ongeveer 3000 jaar oud, de Estela Raymondi en de Tello Obelisk. Verder is hier een grote textiel verzameling met pre-Colombiaanse kledingstukken en voorwerpen gemaakt van metaal. Dit museum is dicht op Maandag.

LARCO MUSEUM. Gehuisd in een koloniaal gebouw van de zeventiende eeuw en gebouwd boven op een piramide van de achtste eeuw. Behalve een grote verzameling Peruviaans goud en zilver van de vroege dagen is er ook een grote collectie pre-Colombiaanse Erotische Kunst. Er zijn in dit museum meer dan 45.000 archeologische voorwerpen en zodoende is het de grootste privé verzameling ter wereld van pre-Colombiaanse kunst.

Deze excursie duurt ongeveer drie en een half uur en is mogelijk zowel in de ochtend als in de namiddag maar niet op maandag.

 

TOUR NAAR DE RUÏNES VAN PACHACAMAC

Deze tour vertrekt dagelijks om 9.15 en 14.15, maar gaat niet op maandag.

Excursie naar de pre-Inca ruïnes van Pachacamac, ongeveer 30 km verwijderd van Lima in de Lurin vallei. Het was een van de belangrijkste religieuze centra langs de kust. Pelgrims kwamen naar dit tempel complex om de schepper Viracoche te vereren. Dit complex bestaat uit verschillende piramides en andere gebouwen gemaakt door verschillende pre-Colombiaans culturen waaronder ook de Incas.

Deze excursie duurt ongeveer drie en een half uur en de reis hier naar toe gaat gedeeltelijk langs de kust met interessante uitzichten.

 

Pisco Nazca

PISCO, NAZCA EN PARACAS

Zo’n 150 kilometer ten zuiden van Lima ligt het schiereiland Paracas. Het woestijn landschap is erg indrukwekkend. De Paracas cultuur die zich op dit schiereiland ontwikkelde is beroemd vanwege de technieken die ze gebruikten voor het bewerken van dekens en kleden die meer dan 2000 jaar oud kunnen zijn. Paracas samen met de Ballestas eilanden die niet ver verwijderd liggen van dit schiereiland, is een der beste nationale parken om zeevogels en zeehonden te zien. Het stadje Pisco ligt 15 kilometer van Paracas.

Ongeveer 445 kilometer ten zuiden van Lima liggen de Nazca lijnen. Deze mysterieuze lijnen midden in de woestijn zijn gemaakt door de Nazca cultuur, een cultuur die bloeide tussen 400 en 800. De beste manier om de lijnen te zien is van de lucht.

Excursie de 3 dagen / 2 nachten. (Pisco Paracas, Ballestas, Nasca)

DAG 1;
’s Morgens wordt je opgehaald in je hotel in Lima om de Royal Inca Class bus naar Pisco te nemen. Deze busreis duurt 3 uur. Na aankomst word je vervoerd naar het hotel van je keuze in Pisco / Paracas. In de namiddag is er een excursie naar Paracas. Hier bezoeken we het kleine Julio C Tello museum en hebben we een beter kijkje op de kustlijn. Deze excursie duurt ongeveer 4 uur en wordt gedaan in groepsverband.

DAG 2;
Vroeg ontbijt want om 7.15 uur ga je naar El Chaco. Vanaf deze haven die 11 kilometer van Pisco verwijderd is, vertrekken de motorboten naar de Ballestas eilanden. Je bent voor ongeveer 2 uur in een speedboot en onderweg stoppen we om de Candelabra te zien. Dit gigantische figuur in het zand is het best te zien vanaf het water. Op de Ballestas eilanden zijn duizenden zeevogels en zeehonden.
Je wordt terug gebracht naar het hotel in Pisco en vandaar ga je naar Nazca. Je wordt opgewacht in het busstation in Nazca en naar het hotel van je keuze gebracht.

DAG 3;
Na het onbijt word je naar het vliegveld van Nazca vervoerd. In een klein vliegtuigje vlieg je over de Nazca lijnen. Deze vlucht duurt ongeveer 40 minuten. De rest van de ochtend is vrij om Nazca te verkennen.
Vroeg in de middag met de Royal Inca Class bus terug naar Lima waar je aankomt aan het begin van de avond. Je wordt opgewacht in het busstation in Lima en naar het hotel gebracht.

 

Excursie de 2 dagen / 1 nachten. (Pisco Paracas, Ballestas)

DAG 1;
’s Morgens wordt je opgehaald in je hotel in Lima om de Royal Inca Class bus naar Pisco te nemen. Deze busreis duurt 3 uur. Na aankomst word je vervoerd naar het hotel van je keuze in Pisco / Paracas. In de namiddag is er een excursie naar Paracas. Hier bezoeken we het kleine Julio C Tello museum en hebben we een beter kijkje op de kustlijn. Deze excursie duurt ongeveer 4 uur en wordt gedaan in groepsverband.

DAG 2;
Vroeg ontbijt want om 7.15 uur ga je naar El Chaco. Vanaf deze haven die 11 kilometer van Pisco verwijderd is, vertrekken de motorboten naar de Ballestas eilanden. Je bent voor ongeveer 2 uur in een speedboot en onderweg stoppen we om de Candelabra te zien. Dit gigantische figuur in het zand is het best te zien vanaf het water. Op de Ballestas eilanden zijn duizenden zeevogels en zeehonden.

Je wordt terug gebracht naar het hotel in Pisco / Paracas en vandaar ga je met de Royal Inca Class bus terug naar Lima. Je wordt opgewacht in het busstation in Lima en naar het hotel gebracht.

* Het is ook mogelijk om  op dag 1 in de namiddag te vertrekken

 

Cuzco Excursies

Cuzco is een heerlijke stad om wat tijd door te brengen. Hier onder geven we je verschillende ideen voor excursies die je zou kunnen doen wanneer je in Cuzco bent

STADSTOUR;
Vertrek om 14.00 uur. Deze stadstour in en rondom Cuzco duurt ongeveer drie en een half uur met bezoeken aan de kathedraal, Qoricancha, en de nabij gelegen ruïnes van Sacsayhuaman, Tambomachay, Pukarara en Qenko. Om al deze plaatsen te kunnen bezoeken heb je een speciaal toegangskaartje nodig (BTG).

EXCURSIE NAAR DE HEILIGE VALLEI (Sacred Valley):
Vertrek om 08.30 uur. Deze excursie duurt de gehele dag en gaat elke dag van de week. Je bezoekt de markt plaats Pisaq, de ruines van Ollantaytambo en het kleine dorpje Chincheros. Lunch is inbegrepen in een restaurant in de Heilige Vallei.

EXCURSIE NAAR MACHU PICCHU:
Deze excursie duurt de gehele dag. JJe wordt opgehaald van het hotel en naar het station gebracht. De comfortabele toeristentrein rijdt tot Aguas Callientes. Hier vandaan gaan bussen naar de ruïnes (+/- 20 min). Een begeleide tour door de ruïnes van Machu Picchu met Engels sprekende gids duurt ongeveer twee en een half uur. Hierna is er de mogelijkheid om te lunchen (niet inbegrepen). Dan is er nog wat extra tijd om nog eens rond een gedeelte van de ruïnes te gaan alvorens de bus en trein terug naar Cuzco te nemen. Je wordt van de trein opgehaald en weer naar het hotel vervoerd.

Er zijn verschillende treinen naar Machu Picchu, maar sinds begin 2009 rijden de treinen vanaft Poroy en niet vanaf Cuzco. Poroy is een klein dorpje ongeveer 12 kilometer buiten Cuzco.


De Expedition trein vertrekt dagelijks om 06.40 uur vanuit Poroy. Deze trein komt aan in Aguas Calientes om 09.55. Deze trein keert terug naar Poroy om 15.20 en arriveert in Poroy om 19.05.


De Vistadome is iets luxueuzer en vertrekt van Poroy om 07.35. Deze trein komt aan in Aquas Callientes om 10.50. Een tweede Vistadome trein vertrekt vanuit Poroy om 08.25 en komt aan in Aguas Calientes om 12.10. De eerste Vistadome trein keert terug naar Cuzco om 16.43 en arriveert in Poroy om 20.25. Een tweede Vistadome trein vertrekt vanuit Aguas Calientes om 17.25. Deze trein komt aan in Poroy om 20.55.

Het is mogelijk om een combinatie van bovenstaande treinen te nemen dus je kan bijvoorbeeld met de Expedition trein naar Aguas Calientes gaan en terugkeren in een van de Vistadome treinen.

Voor mensen die echt in stijl willen reizen is er de Hiram Bingham Express. Dit is geen goedkope optie, maar tijdens de treinreis worden volle maaltijden geserveerd en is er een open bar. Dit betekent dat je zoveel (alcoholische) drankjes kan nuttigen als je wilt. Deze trein vertrekt vanuit Poroy om 9.05 en komt aan in Aguas Calientes om 12.05. Deze trein keert terug vanuit Aguas Calientes om 17.50 en arriveert in Poroy om 21.15.

Inbegrepen:
Transfer Hotel Cusco – Treinstation Poroy – Hotel Cusco
Treinkaartjes Poroy – Aguas Calientes – Cusco
Buskaartjes Aguas Calientes – Machu Picchu Ruinas – Aguas Calientes
Entree kaartje Machu Picchu Ruinas

RAFTING IN DE URUBAMBA RIVIER
Om ongeveer 09.00 uur wordt je opgehaald van je hotel en rijden we naar Urubamba. Nabij dit dorpje gelegen in de Heilige Vallei begint ons boot avontuur. We trotseren de rivier Urubamba tot aan Ollantaytambo. In totaal zijn we bijna 2 uur in de boot en komen pas tegen het eind van de middag terug in Cuzco.

PAARDRIJDEN
Om ongeveer 09.30 uur wordt je opgehaald van je hotel om naar een boerderij te gaan die een half uurtje buiten Cuzco ligt. Hier staan de paarden klaar. De tocht gaat door vrij ruig terrein maar de uitzichten zijn fantastisch. Onderweg zullen we een paar keer stoppen maar alles bij elkaar zit je ongeveer 4 uur op het paard en de tocht eindigt nabij de ruïnes van Qenqo even buiten Cuzco. Deze tocht is dolle pret voor mensen die niet al te veel ervaring met paardrijden hebben.

INCA TRAIL EN OVERIGE WANDELINGEN
De omgeving van Cuzco is fantastisch voor serieuze treks en allerlei andere wandeltochten. Voor uitgebreide informatie over deze tochten klik hier.