Manu

 

Dit prachtige nationale park van ongeveer 2 miljoen hectare bevind zich in zuid-oost Peru en is “gelukkig” niet erg makkelijk toegangelijk. Dit betekent dat de natuur hier nog bijna geheel intakt is. Dieren die hier wonen zijn ondermeer de zwarte kaaiman, de gebrilde beer, de tapier, de reuzenotter en de jaguar. Er zijn meer dan tien verschillende soorten apen en het aantal verschillende vogelsoorten wordt geschat op ruim 1000 waaronder 7 verschillende soorten papagaaien. De diversiteit in vegetatie is enorm. In een hectare komen makkelijk ruim twee honderd verschillende soorten bomen voor. Veel planten die in Manu groeien worden bestudeerd voor medische doeleinden.

Slechts 10% van de oppervlakte van het park is opengesteld voor toerisme. We hebben verschillende programmas waarbij het mogelijk is om van Cuzco naar Manu over land te reizen of om dit gedeelte van de reis per vliegtuigje te doen.

MANU REIS
Basis programma Manu (heenreis en terugreis per bus)

Dag 01. CUSCO- CLOUD FOREST-PILCOPATA. 
We vertrekken per bus uit Cuzco om 06.00 uur. De reis gaat allereest naar Paucartambo een dorpje hoog in de Andes. Vanaf hier dalen we af en de vegetatie veranderd onmiddelijk. Het kale berglandschap maakt nu plaats voor bossen. We hebben goede kans om vogels te zien zoals Cock of the Rocks, Trogans en de Amazonian Umbrella vogel.
‘s Avonds komen we aan in het dorpje Pilcopata. We verblijven hier in een eenvoudig onderkomen.

Dag 02. PILCOPATA –BOCA MANU –BLANQUILLO. 
Vroeg ontbijt en we reizen nu verder naar Atalaya waar we een boot nemen. De rest van de dag brengen we door in een boot op de Alto Madre de Dios rivier. Aan het eind van middag passeren we het dorpje Boca Manu waar we stoppen om de benen te strekken en wat te drinken. Even later komen we aan op op de kampeerplek. Deze kampeerplek is niet ver gelegen van de Macaw Clay Lick. Met een nachtwandeling met het doel om zwarte kaaimannen te vinden beeindigen we deze dag.

(Mensen die liever per vliegtuigje reizen, vliegen op deze dag naar Boca Manu en verenigen zich hier met de rest van de groep).

Dag 03. BLANQUILLO –MACAW CLAY LICK-BOCA MANU. 
Erg vroeg in de ochtend bezoeken we de Macaw Clay Lick. Verschuild op een vlot zien we toe hoe dozijnen (soms meer dan honderd) vogels neerstrijken en de dag beginnen met het eten van modder. De mineralen in de modder hebben ze nodig voor hun dieet. De avond brengen we door in een eenvoudig onderkomen in de buurt van het dorpje boca Manu. Nachtwandeling.

Dag 04. BOCA MANU- LIMONAL –OTORONGO. 
We gaan verder per boot. Waarschijnlijk zien we waterschildpadden, witte kaaimannen, Capybaras, tapirs en misschien zelfs een jaguar. “ Middags komen we aan bij de volgende kampperplaats in Otorongo. Hier is een meer en hier brengen we de rest van de dag door. Goede kans om de reuzenotters te zien.

Dag 05. OTORONGO-SALVADOR- OTORONGO. 
Vandaag bezoeken we een ander meer in de buurt dat 30 minuten van de kampeerplaats gelegen is en Salvador heet. We gaan op een catamaran en waarschijnlijk zien we meer reuzenotters en andere vogels zoals de Hoatzins. De nacht brengen we weer door op dezelfde kampeerplek in Otorongo.

Dag 06. OTORONGO-BOCA MANU-YANAYACO.
Waarschijnlijk zijn het de brul apen (Red Howler Monkey) die ons vandaag wekken. We beginnen nu aan de terugreis over de de Manu rivier. Het is goed mogelijk dat je nu andere dieren ziet dan op de heenreis. ‘s Middas komen we aan in de Yanayaco lodge. Hier bezoeken we een andere claylick waar zoogdieren op af komen. Kans om de tapir te zien.
(Het is mogelijk om vanaf hier terug naar Cuzco per vliegtuigje te reizen).

Dag 07. YANAYACO –COLLPA DE MAMIFEROS –PILLCOPATA. 
Verder per boot naar Atalaya waar de bus wacht om ons naar Picopata te brengen waar we de nacht door brengen.

Dag 08. PILCOPATA –CLOUD FOREST- CUSCO. 
Bus terug naar Cusco waar we aan het eind van de middag aankomen.

 

*Er zijn vele andere kombinaties mogelijk met zowel een langer als korter verblijf in Manu. Neem contact met ons op voor meer informatie

 

 

 

Puerto Maldonado

 

Puerto Maldonado is de hoofdstad van het departement Madre de Dios. In dit bedrijvige stadje wonen ongeveer 60.000 mensen en het ligt slechts op 30 minuten vliegen verwijderd van Cuzco. Het onderkomen in het oerwoud is simpel maar niet Spartaans. Er zijn ongeveer 40 bungalows en elke bungalow heeft 2 bedden, een privé badkamer met douche maar er is geen warm water en ook geen elektriciteit in de bungalows. De maaltijden worden geserveerd in een gemeenschappelijke eetzaal waar je ook koude drankjes kunt kopen.

Programma
Puerto Maldonado 3 dagen / 2 nachten

DAG 1:
Vlieg van Cuzco of Lima  naar Puerto Maldondado. Je wordt op het vliegveld van Puerto Maldonado opgewacht en meegenomen naar de haven. Hier wacht een boot met buitenboord motor die je naar het onderkomen in het oerwoud zal brengen. Dit gedeelte van de reis duurt ongeveer 2 uur. Bij de tijd dat je hier aankomt is het tijd voor lunch. Een korte siësta en vervolgens een korte verkenningstocht naar een nabij gelegen laguna waar we verschillende soorten kaaimannen kunnen zien. Op de terugweg kunnen we meestal een prachtige zonsondergang zien.

DAG 2:
Een vroeg ontbijt en vervolgens een tocht per voet door het oerwoud. Er zijn 2 mogelijkheden. Voor diegenen die een lange trek willen maken is er de mogelijkheid om naar Cocha Perdida te lopen. Deze tocht duurt alles bij elkaar ongeveer 7 uur (heen en terug), maar slechts 30 minuten lopen van de lodge ligt het eveneens prachtige meertje Apu Victor. Bij beide meertjes zijn er volop kansen om allerlei verschillende vogels waar te nemen zoals parkieten, papegaaien, toekans, reigers en vele andere.
Na de lunch is er een korte siësta en in de namiddag bezoeken we een nabij gelegen eiland waar het niet al te moeilijk is om apen te zien

DAG 3:
Ontbijt en dan terug per boot naar Puerto Maldonado voor de vlucht naar Cusco of Lima
.

 

Programma 
Puerto Maldonado 4 dagen / 3 nachten

DAG 1:

Vlieg van Cuzco of Lima  naar Puerto Maldondado. Je wordt op het vliegveld van Puerto Maldonado opgewacht en meegenomen naar de haven. Hier wacht een boot met buitenboord motor die je naar het onderkomen in het oerwoud zal brengen. Dit gedeelte van de reis duurt ongeveer 2 uur. Bij de tijd dat je hier aankomt is het tijd voor lunch. Een korte siësta en vervolgens een korte verkenningstocht naar een nabij gelegen laguna waar we verschillende soorten kaaimannen kunnen zien. Op de terugweg kunnen we meestal een prachtige zonsondergang zien

DAG 2:

Een vroeg ontbijt en vervolgens een tocht per voet door het oerwoud. Het is een relatieve korte wandeling door het oerwoud naar Apu Victor. Aan de oevers van dit meertje is er grote kans om vogels en dieren te spotten. Na de lunch is er een korte siësta en in de namiddag bezoeken we een nabij gelegen eiland waar het niet al te moeilijk is om apen te zien.

DAG 3: 

Een vroeg ontbijt en vervolgens wederom een tocht per voet door het oerwoud maar dit keer gaan we veel verder het oerwoud in. Het is ongeveer drie en een half uur lopen naar het meertje Cocha Perdida. Hier is er een grote kans dat om vogels spotten. Ook de terugtocht duurt ongeveer dire en een half uur.

DAG 4:
Ontbijt en dan terug per boot naar Puerto Maldonado voor de vlucht naar Cusco of Lima.

 

 

Een vroeg ontbijt en vervolgens wederom een tocht per voet door het oerwoud maar dit keer gaan we veel verder het oerwoud in. Het is ongeveer drie en een half uur lopen naar het meertje Cocha Perdida. Hier is er een grote kans dat om vogels spotten. Ook de terugtocht duurt ongeveer dire en een half uur.